Články & návody

CASCADE - kuchyně s.r.o. - zakázková výroba kuchyní a interérů.

Dokurzu.cz - nabídka rekvalifikačních kurzů z celé ČR.

Projekční kancelář Quality Group s.r.o.

Kuchyně na míru Brno - výroba kuchyní na míru z prvotřídních materiálů.

HW - PANTY, spol. s r. o. - vysoušení zdiva.

Kuchyně IN s.r.o. - kuchyňské studio Jihlava.

Keramika CZ s.r.o. - kuchyňské kachličky z Itálie, Španělska nebo Portugalska.

DomArt-design s.r.o. - návrhy interiérů Liberec a okolí.

Jak chytře využít varné a vakuovací sáčky v kuchyni?

Již delší dobu se zamýšlíte, kam by se mohla posunout vaše kuchyně, aby jídlo, které dodáváte, bylo nejen chutnější, ale zároveň i zdravější. A přitom byste svým zákazníkům rádi dopřáli větší porce, ale nemůžete si dovolit přistoupit na nižší marži pro svůj provoz. Zní to jako utopie? Ale vůbec ne. Existuje způsob, který vám umožní uvařit větší porce a zároveň zvýšit marže. Navíc hotové jídlo bude mít mnohem lepší a výraznější chuť a ještě bude zdravější, protože ho budete moci připravit bez tuku.

O čem je řeč? O úpravě sous-vide. Toto označení pochází z francouzštiny a znamená „ve vakuu“. Tato kuchařská metoda je zázračná, protože dokáže zachovat přirozenou chuť jídla, šťávu i texturu potravin. A to díky pozvolnému vaření vakuovaných potravin při nižší teplotě, která se obvykle pohybuje mezi 55 a 60 °C. Nejčastěji se takto pošíruje maso, ryby anebo zelenina, ale také ovoce. Hodí se i na přípravu různých lahodných krémů a vynikajících omáček. Celý proces trvá většinou několik hodin, někdy dokonce i dnů. Potraviny se připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni, kde je po celou dobu vaření řízená teplota. Využívají se k tomu speciální sous-vide varné sáčky, které vám otevřou nové možnosti pro vaše kulinářské umění.

Sous-vide je v moderní gastronomii velice žádaným způsobem přípravy, protože dokáže zajistit nenapodobitelné propojení chutí a potraviny zanechá velmi měkké. Nutriční hodnoty navíc na rozdíl od tradičního způsobu vaření zůstávají nezměněné. A dalším bonusem je to, že se při této technologii do jídla nepřidává tuk ani jiný olej. To znamená, že připravovaná jídla jsou tak lehčí, ale přesto velice chutná. Tím ale její výhody zdaleka nekončí. Vaření ve vakuových sáčcích redukuje také ztrátu hmotnosti potravin. A v řízení kuchyně navíc přináší velkou úsporu času, kdy šéfkuchař nemusí průběžně intervenovat do samotného vaření a může se věnovat dalším potřebným činnostem.

Zní to skvěle, že? Takže pokud jste se rozhodli jít do toho, budete potřebovat kvalitní sous-vide varné sáčky. A pokud je vám tato metoda již důvěrně známá a jste jejími fanoušky, možná je na čase prověřit nového, spolehlivého a vstřícného dodavatele.

Fotografie