Jak postupovat, aby rekonstrukce kuchyně neskončila fiaskem

Kuchyně je středem celé domácnosti a zároveň nejnavštěvovanější místností v interiéru. Jelikož se jedná o prostor, do jehož rekonstrukcí putují největší investice, je zapotřebí stanovit inteligentní strategii, která povede k dokonalému výsledku. Bohužel jsou kuchyně velmi podceňované a díky tomu vzniká celá řada základních chyb, které udělají z nákladné rekonstrukce fiasko. Ne každý je odborníkem na kuchyně, a proto je vhodné se před rekonstrukcí zasvětit do jejich problematiky. Je třeba dát pozor zejména na základní chyby, které si představíme.

Spotřebiče společně s kuchyní

Moderní kuchyně se pořizují jako celek i se spotřebiči, které zahrnují zejména troubu, sporák, digestoř a myčku. Častou chybou je využití starých spotřebičů, které se instalují do moderní kuchyně v rámci úspor. Takové řešení je nevzhledné a mnohdy i nefunkční. V kuchyni je celá řada jiných položek, na kterých lze ušetřit. 

Grafický návrh

Pokud se vybírá kuchyňská linka pouze podle katalogu, je na posouzení, jestli disponujeme takovou představivostí, abychom si kuchyni dokázali představit v interiéru. Dnes již každé moderní studio nabízí možnost zpracování grafického návrhu, který nám vizuálně zobrazí, jak bude naše kuchyně vypadat po instalaci linky. Mnoho studií nabízí tuto možnost dokonce zdarma. Jedná se o jediné vhodné řešení, jelikož můžete jeho prostřednictvím lépe odhadnout uspořádání prostoru a jednotlivých prvků. Dále také budete vědět, jak bude kuchyně po dokončení vypadat a nemusíte se strachovat, že přijde nepříjemné překvapení.

Kuchyně od 1 firmy

Čím více firem se podílí na vzniku vaší kuchyně, tím větší je riziko, že nějaký článek z řetězce selže. Ideální poskytovatel by měl kuchyni navrhnout, vyrobit a následně také smontovat. Díky znalosti svých linek dokáže jedna firma kuchyni bez problémů zrealizovat. V případě různých firem může dojít k nepříjemnému zjištění, které se může týkat špatného zapojení spotřebičů, chybné montáže nebo i konstrukčních chyb.

Logické uspořádání

Při plánování kuchyně je zapotřebí myslet na prostor a logické uspořádání. V početnějších rodinách se předpokládá, že se bude v jejím prostoru pohybovat i více lidí najednou. Pracovní prostor by měl být poblíž úložných prostorů s nářadím, naopak prostory s nádobím a příbory by měly být oddělené, aby mohl jiný člen rodiny například servírovat.

Dostatek úložného prostoru

Mnoho lidí si zvyklo na přebytek věcí na kuchyňské lince, od přístrojů až po nádobí, nářadí nebo dokonce potraviny. Moderní kuchyňská linka by měla být prostorná, vzdušná a čistá. Pořízením nové linky by se její pracovní plocha měla vyčistit, myslete tedy na to, kam všechny věci uložit. Je třeba také pamatovat, že nádobí, příbory, potraviny a chemické prostředky nelze ukládat do společných prostorů, ale odděleně.

Vhodný výběr podlahy

Pro kuchyni není každá podlaha vhodná a zpravidla se nejprve provádí rekonstrukce podlahy, jelikož by bylo opačné řešení příliš vyčerpávající. Z hlediska snadné údržby a hygieny je vhodné sáhnout po rovné a hladké podlaze, které se snadno udržuje čistá. Zcela nevhodné jsou parkety nebo podlaha s kobercem. Mezi moderní řešení se řadí vinylové podlahy a dlaždice s protiskluzovou úpravou. Je ovšem potřeba se ovšem vyhnout malým dlaždicím, čím více spár, tím více prostoru pro množení bakterií.

Jak na světlo

V kuchyni se světlem nikdy nešetřete. Častou chybou je pořízení hlavního centrálního světla nebo lustru. Pokud vám při práci svítí světlo na záda, zbytečně si budete stínit. Světlo musí být vždy před vámi, proto je vhodné myslet na osvětlení celé plochy kuchyně po jejím obvodu, aby bylo na práci vždy dostatek světla.